donderdag 10 maart 2011

ROZE FILMDAGEN 2011


 

Roze Filmdagen 2011

Amsterdam Gay & Lesbian Film Festival | 10-20 maart 2011

Beste roze en niet roze filmbezoekers!

We beloofden vorig jaar om terug te komen. En we zijn er weer!
De 14de editie van de Roze Filmdagen, hét Amsterdam Gay & Lesbian Filmfestival gaat 10 maart van start. Wat in de vorige eeuw begon als een kleinschalig initiatief om gay & lesbian films te laten zien is uitgegroeid tot een sterk roze merk. We zijn ook nu weer terug om films te vertonen die nog niet of nauwelijks eerder in de Amsterdamse bioscoop te zien zijn geweest.

We zijn enorm vereerd dat burgemeester Eberhard van der Laan als eerste Amsterdamse burgemeester ons festival opent. En dat is niet voor niets.
Het gaat beter dan ooit met de Roze Filmdagen. We zijn gegroeid van een niche festival tot een groot elfdaags festival met het recordaantal van maar liefst 112 voorstellingen met films uit 32 landen. En dat doen we zonder te vergeten waar we vandaan komen.
Vorig jaar ging een diepe wens in vervulling om een aansprekende venue voor ons filmfestival te vinden. Die thuisplek hebben we gevonden bij het Ketelhuis, één van de mooiste bioscooplocaties van Amsterdam. Had het festival vorig jaar nog de OBA als bijlocatie, door de groei van het aantal bezoekers in 2010 is deze editie gekozen voor het Ketelhuis als enige hoofdlocatie. Het Westergasterrein kleurt dus 11 dagen lang exclusief roze!
Het festival staat bekend om zijn inhoudelijke aanpak. Er zijn immers genoeg mogelijkheden om ‘gewoon’ naar de film te gaan. Wij gaan een stap verder. Deze editie heeft dan ook drie inhoudelijke thema’s: 'Modern Family’, waarin het concept familie in roze films wordt uitgelicht. Een hele centrale plek is er voor ‘The South American Way’ voor bijzondere films uit Zuid-Amerika. En er is het thema ‘Tussen fictie en werkelijkheid’. In dit programma wordt een documentaire en een fictiefilm over hetzelfde onderwerp vertoond.
Daarnaast is er dit jaar veel aandacht voor roze ouderen, een zeer belangwekkend thema. We vinden het namelijk nodig dat er aandacht is voor de positie van oudere homoseksuelen. Eenzaamheid, discriminatie, onbegrip en uitsluiting spelen vaak een rol. Niet alleen door heteroseksuelen, maar ook door jongere homoseksuelen die weinig begrip hebben voor de positie van ouderen. Er is dus een bijzonder aanbod van films waarin de thematiek van ouder worden aan bod komt.
Maar natuurlijk vergeten we ook de jongeren niet, en zullen er ook dit jaar weer diverse gasten hun licht laten schijnen over films.

Geïnspireerd door het Modern Family-thema is tijdens de festivalweek in Het Ketelhuis een expositie te zien van fotograaf René Zuiderveld.
Zijn eigen website: http://www.renezuiderveld.com/




Geen opmerkingen:

Een reactie posten